Orașul Inteligent 2030

ediția a treia
12 licee din Sectorul 4 al municipiului București

Câștigători Orașul Inteligent 2030, ediția a III-a

Locul 1

Liceul Teologic Adventist „Ştefan Demetrescu”

Proiect:  iON, realizat de Finichiu Eduard Adelin, clasa a XI-a A

Rezumat: Traficul și poluarea aerului constituiesc cele mai mari provocări ale capitalei. Cum am putea totuși depăși aceste obstacole? Programul iON are în vedere implementarea unui sistem digital de reduce a taxelor și impozitelor anuale, în funcție de distanța parcursă cu bicicleta de către fiecare locuitor al Bucureștiului. Pedalezi mai mult, plătești mai puțin! iON propune implementarea unui branding de capitală, care să promoveze educația civică și financiară prin realizarea unui program de “educație pe roți”, presupunând afișarea diverselor materiale educative în: autobuze, stații și puncte de interes public. Astfel, la fiecare călătorie vei descoperi ceva nou și util, ce te va ajuta în dezvoltarea ta personală. Programul iON susține libertatea de mișcare pe orice fel de suprafață, propunând un fluviul Dâmbovița navigabil. Simultan, pentru îmbunătățirea calității aerului, iON visează la un parc natural în mijlocul Bucureștiului. Un parc pentru bucureșteni, clădit de bucureșteni. Astfel, parcul natural ar urma sa conțină pomi plantați de cetățenii orașului ce doresc să lase o amintire și un suvenir acestui oraș, proiectul #PomulMeu reprezentând startul unei noi ere Bucureștene, o era a cetățenilor Smart, ce prin schimbările mici, împreună realizeaza lucruri mari.

 

Locul 2

Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”

Proiect: Viitorul Bucureștiului din viziunea noastră, realizat de echipa Back to the Future, formată din elevii Velea-Grumezea Natalia, Popescu Ruxandra, Popa Bianca și Volosin Radu, clasa a IX-a G

Rezumat: Proiectul încurajează construirea unui mediu natural care încorporează senzori și dispozitive ce ajută utilizatorii să înțeleagă și să controleze mai bine mediul înconjurător. Proiectul propune un sistem inteligent și o aplicație pentru coșurile de gunoi. Pubelele vor avea senzori încorporați, care vor alerta angajații din domeniul salubrizării publice când acestea ajung la un anumit grad de umplere cu deșeuri. Proiectul mai propune instalarea unor stații inteligente de colectare selectivă a deșeurilor și o aplicație pentru cetățeni cu 3 secțiuni: o hartă cu toate stațiile disponibile din oraș, un scanner pentru codurile QR ale stațiilor și o secțiune cu datele profilului utilizatorului. În încercarea de a reduce risipa alimentară, proiectul aduce în discuție și crearea unei aplicații pentru estimarea cantității necesare de alimente și oferirea unor alternative sănătoase pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor. 

 

Locul 3

Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”

Proiect: Eficientizarea timpului petrecut la cumpărături, realizat de echipa The smart customers, formată din elevele Botorogeanu Valentina, clasa a X-a D, Mușat Daria, clasa a XII-a A și Bratiloveanu Annelise și Grigore Denisa, clasa a IX-a B 

Rezumat: Proiectul vizează poate cea mai importantă resursa pe care fiecare dintre noi o are, și anume timpul. Plecând de la ideea că realizarea cumpărăturilor în supermarketurile fizice poate dura mult timp din cauza cozilor interminabile de la casele de marcat obișnuite, proiectul propune o nouă tehnologie care să vină în sprijinul clienților. Ideea are la bază modificarea cărucioarelor de cumpărături deja existente prin dotarea lor cu un device care să aibă asistent vocal încorporat și senzori. Device-ul va scana și cântări fiecare produs pe care clientul dorește să îl cumpere, afișând în timp real costul total al cumpărăturilor. Totodată, device-ul se poate conecta la o aplicație de pe telefonul consumatorului pe care acesta își poate crea o listă de cumpărături, pentru a asigura achiziția tuturor produselor necesare.

 

Mențiune

Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”

Proiect: Energia pașilor – Pași către viitor în Sectorul 4, realizat de Zybaczynski Karina, clasa a X-a F

Rezumat: Proiectul „Energia Pașilor” urmărește completarea surselor de energie pentru alimentarea sistemului de iluminat public din Sectorul 4 cu o energie sustenabilă, produsă de locuitori: energia pașilor.  Circulația oamenilor este o sursă neexplorată de energie sustenabilă, cu ajutorul căreia se pot alimenta semafoarele, iluminatul public stradal, din parcuri și locurile de joacă. Această energie este nepoluantă, nu are un impact negativ asupra mediului înconjurător și, poate cel mai mare avantaj, este gratuită. Proiectul propune ca soluție un sistem de dale, care transformă pașii în energie prin două componente importante: un generator electro-magnetic și dale triunghiulare din plastic reciclat. Se estimează că asfaltul kinetic generează cca. 5 J/pas. 

 

Mențiune

Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”

Proiect: Sectorul 4 Solar, realizat de echipa Solaris, formată din elevii Lacataș Ștefan-Marius, clasa a XII-a B, Niculescu Theodor-Ștefan și Șovar Alexia-Ioana, clasa a IX-a G și Negrău Dalia-Alexandra, clasa a X-a B

 

Rezumat: Cum fiecare transformare majoră are un început, proiectul aduce în atenție primul pas spre un București verde și eco-friendly, prin dezvoltarea unui Parc Fotovoltaic după modelul francez din Departamentul Gironde. Acest proiect are la bază folosirea de panouri fotovoltaice pentru extinderea de posibilități în București, pentru început în zonele de Transport și Living. Realizatorii consideră că, deși are la bază conceptul de Smart Environment, proiectul are capacitatea de a susține și de a se extinde și spre celelalte aspecte ale vieții noastre cotidiene: Smart Living, Smart Governance și Smart Mobility. De asemenea, proiectul are potențialul de a crea noi locuri de muncă și de a dezvolta rețeaua electrică a Bucureștiului fără a afecta mediul înconjurător.

 

Meet the Mentors
26 Octombrie - 10 Noiembrie 2020

Participă la întâlnirile online cu mentorii! Primești diploma de participare și înțelegi mai bine cum funcționează orașul! Primești mentorat pe toată perioada proiectului, în vederea înscrierii în concurs.

Înscrie proiectul online
14 - 22 Noiembrie 2020

Poți aprofunda tematica competiției disponibilă online la orasulinteligent2030.ro și participă la întâlnirile programate cu lectorii din proiect. Din 14 noiembrie poți înscrie proiectul tău sau al echipei tale online, pe siteul orasulinteligent2030.ro

Votul online + Jurizarea
23 - 25 Noiembrie 2020

Ești convins că proiectul tău va avea impact în comunitate? Crezi în proiect? Convinge-ți prietenii și colegii să te susțină și strânge cât mai multe voturi!

În aceeași perioadă jurații vor analiza proiectele înscrise în concurs. 

Marea finală
27 Noiembrie

Ne întâlnim la ora 16.00, online, în platforma Microsoft Teams, pentru a vedea împreună cine sunt campionii programului. Din cele 10 proiecte finaliste (49 proiecte x 12 licee înscrise) doar 5 urcă pe podium (locurile 1-3 + 2 mențiuni).

Calendarul întâlnirilor cu mentorii:

26.10.2020 – Colegiul Naţional „Octav Onicescu”

27.10.2020 – Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”

28.10.2020 – Colegiul Naţional “Ion Creangă”

30.10.2020 – Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti’

30.10.2020 – Liceul Teologic Adventist „Ştefan Demetrescu”

02.11.2020 – Liceul Tehnologic de Metrologic „Traian Vuia”

05.11.2020 – Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”

05.11.2020 – Colegiul Romano Catolic „Sfântul Iosif”

10.11.2020 – Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

10.11.2020 – Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

10.11.2020 – Liceul Tehnologic „Dacia”

10.11.2020 – Seminarul „Teologic Ortodox”

Înscrie proiectul online

Completează formularul de mai jos cu informațiile necesare pentru a intra în concurs
TE ASTEPTAM CU DRAG LA FINALA! MOMENTAN INSCRIERILE SUNT INCHISE!

Premii oferite

Finala

Locul I – 2.000 lei

Locul II – 1.500 lei

Locul III – 1.000 lei

2 mențiuni – fiecare în valoare de 500 lei 

Premiile sunt oferite sub forma unor vouchere conform valorilor de mai sus și pot fi consumate în platforma emag.ro